Κλιματικές αλλαγές - Παναγιώτης Παπαβασιλείου

Κλιματικές αλλαγές(Παρατήρηση - καταγραφή - απεικόνιση - στατιστικά μετρούμενων στοιχείων με το μετεωρολογικό σταθμό του σχολείου)


Οι Θεσμικοί Συνομιλητές Της Ενεργειακής Πολιτικής
Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής μας καθώς εξαρτώμεθα από αυτή για τις μεταφορές, τη θέρμανση και την ψύξη της κατοικίας μας και για τη λειτουργία των εργοστασίων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γραφείων. Ωστόσο, επειδή τα ορυκτά καύσιμα έχουν ημερομηνία λήξης και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορούμε σήμερα να θεωρούμε την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα ως κάτι δεδομένο. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική βάσει σαφών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων ,ώστε να προχωρήσουμε προς μια οικονομία με χαμηλή χρήση άνθρακα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Προς μία οικονομία με χαμηλή χρήση άνθρακα
Τον Δεκέμβριο 2008, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν ένα λεπτομερές πακέτο μέτρων για τη μείωση της ευθύνης της ΕΕ στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξασφάλιση αξιόπιστης και επαρκούς ενέργειας. Πρόκειται για την ευρύτερη μέχρι σήμερα μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που σκοπεύει να καταστήσει την Ευρώπη πρωτοπόρο στις ανανεώσιμες ενέργειες και στις τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα στον κόσμο.
Η πολιτική στηρίζεται στο στοίχημα της ΕΕ να επιτύχει κατά 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), κυρίως μέσω της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Τα μέτρα θα περιορίσουν επίσης την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου και θα συμβάλουν στην προστασία της οικονομίας από την αστάθεια των τιμών της ενέργειας και την αβεβαιότητα των προμηθειών.
Άμεση προτεραιότητα στην ενέργεια
Πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από χώρες εκτός Ένωσης και το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εισάγεται από τη Ρωσία, οι διενέξεις της οποίας με τις χώρες διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου διατάραξαν τα τελευταία χρόνια τον εφοδιασμό της ΕΕ.
Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ΕΕ να παρακολουθεί στενότερα τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενεργειακής κρίσης. Για πολλές δεκαετίες, οι χώρες της ΕΕ τηρούσαν αποθέματα πετρελαίου για έκτακτη ανάγκη. Η ΕΕ επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης των αποθεμάτων και να διευκρινίσει πότε και πώς θα χρησιμοποιούνται αυτά.
Νέες ενεργειακές λεωφόροι
Υψηλή προτεραιότητα δίνεται και στη δημιουργία ενός νότιου διαδρόμου για δίκτυα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Τουρκίας. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2010. Παράλληλα, στόχος της ΕΕ είναι να ενισχύσει τα ενεργειακά της δίκτυα που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, και να τα εκσυγχρονίσει έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τον άνεμο.
Η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, παραδείγματος χάρη με την ανακαίνιση οικιστικών και εμπορικών κτηρίων. Μια άλλη πρόταση αφορά την καθιέρωση ενεργειακών ετικετών για τα λάστιχα των αυτοκινήτων από το 2012.
Περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές
Ετοιμάζονται επίσης νομοθετικά μέτρα για το διαχωρισμό ή την αποδέσμευση των προμηθειών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την παραγωγή. Από τον Ιούλιο 2007, όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέγουν προμηθευτή αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αλλά η επιλογή τους εξακολουθεί συχνά να περιορίζεται σε μια κυρίαρχη εταιρεία συγκεκριμένης περιφέρειας ή χώρας. Εκτός του ότι θα τονώσει τον ανταγωνισμό, η αποδέσμευση θα ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειών, όπως η αιολική και η ηλιακή.